Vakantie Tips

Autoverhuur in het buitenland

Wanneer je een verre vliegvakantie boekt wil je natuurlijk ook graag wat van het land zien. Je kunt  hiervoor gebruik maken van het openbaar vervoer of af en toe een georganiseerd uitstapje bijwonen, maar het huren van een huurauto is toch wel een stuk gemakkelijker. Met een huurauto ben je volledig onafhankelijk en kun je gaan en staan waar en wanneer je maar wilt.  Maar moet je nu allemaal rekening mee houden wanneer je besluit een auto te huren? Want autoverhuur in het buitenland is in elk land weer anders.

Reserveren op te plekke huren?

Auto verhuur in het buitenlandAllereerst heb je de mogelijkheid om de auto vooraf te reserveren of om deze pas op locatie (bijvoorbeeld op de luchthaven) te huren. Wanneer je de huurauto gedurende je gehele vakantie nodig hebt of in het hoogseizoen op vakantie gaat, is het handig om hem vooraf te reserveren. Zo ben je altijd verzekerd van vervoer en voorkom je dat je vakantie in het water valt. Het is zeker aan te raden om vooraf goed uit te zoeken bij welke partij je het goedkoopst uit bent voor autoverhuur en wat voor ervaringen andere vakantiegangers met hen hebben. Wanneer je dit pas op locatie doet is dit natuurlijk een stuk lastiger. Toch kent het ter plekke huren ook enkele voordelen, zo zit je nergens aan vast en heb je vaak de mogelijkheid om (vooral tijdens rustigere periodes) kortingen af te dwingen.

Prijs: wat is inbegrepen?

De vakantie is natuurlijk al duur genoeg en het laatste wat je wilt is te veel betalen voor een huurauto. Helaas is het soms lastig om te achterhalen wat precies bij de huurprijs is inbegrepen, vooral wanneer je ter plekke huurt. Soms zijn het huurcontract en de voorwaarden niet of slechts deels vertaald, wat het er allemaal niet gemakkelijker op maakt. Daarnaast is bij een all-in prijs niet altijd alles ‘all-in’. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat je bij een all-in prijs misschien niet meer apart hoeft te betalen voor lokale belastingen en  een verzekering, maar dat er nog wel voor de brandstof dient te worden betaald.

Schade en verzekering

Om te voorkomen dat je voor andermans schade verantwoordelijk wordt gehouden, is het verstandig om de huurauto vooraf goed te controleren op eventuele krassen en deuken. Meld deze bij de verhuurder en maak voor de zekerheid ook altijd enkele foto’s. Loop bij het terugbrengen van de huurauto samen met de verhuurder een rondje om de auto om samen vast te stellen dat er tijdens de huurperiode geen nieuwe schade is ontstaan.

Schade die wel is ontstaan valt helaas niet onder je reisverzekering , hiervoor heb je een extra verzekering nodig. Vaak zit er al een WA verzekering bij de prijs van de huurauto inbegrepen, maar kijk altijd even naar de bijbehorende voorwaarden. Je kunt er eventueel voor kiezen om de auto extra te verzekeren.

Creditcard

In de meeste gevallen dien je over een creditcard te beschikken wanneer je een auto wilt huren. Deze staat garant voor de borg, toegebrachte schade en eventuele verkeersboetes. Je dient de verhuurder hiervoor te machtigen. Mocht je er bij thuiskomst achter komen dat er onterecht bedragen zijn afgeschreven, dan kun je hiervoor contact opnemen met je creditcard maatschappij.