zweden vakantie
Landen

5 feiten en weetjes over Zweden

Zweden staat bekend om haar prachtige en ongerepte natuur. In het diverse landschap van Zweden zijn dan ook afwisselend bossen, bergen en meren te aanschouwen. In tegenstelling tot in Nederland kun je in Zweden kilometers met de auto rijden zonder een tegenligger tegen te komen. Veel Nederlanders verhuizen of emigreren naar Zweden dan ook vanwege de rust. Naast verschillen tussen Zweden en Nederland zijn er ook overeenkomsten merkbaar. Zo is de cultuur van Zweden vergelijkbaar met die van Nederland. Wij zetten 5 leuke feiten en weetjes over Zweden voor jou op een rij.

Zweden is een sociaal land

Net als in Nederland wordt er ook in Zweden veel waarde gehecht aan sociale voorzieningen. Zweden is een zeer welvarend land waar een hoge levensstandaard normaal is. De meeste inwoners van Zweden beschikken over een prettig huis en een comfortabele auto. Daarnaast zijn ook veel Zweden in het bezit van een boot en een zomerhuisje in de bergen of aan de meren, die kenmerkend zijn voor het Zweedse landschap. De volksgezondheid en de sociale zekerheid zijn in Zweden erg goed geregeld. Daarnaast hebben de Zweden veel vrije tijd en zijn er veel recreatieve en culturele voorzieningen.

In Zweden is het ongelooflijk rustig

Zoals we net al even aankaartten is Zweden erg geliefd bij Nederlanders vanwege de uitgestrekte omgeving en de ongelofelijke rust. Door een oppervlakte van 450.000 vierkante kilometer is Zweden het grootste land van heel Scandinavië. Per vierkante kilometer wonen er in Zweden 20 mensen. In het Noorden van Zweden zijn dit er nog minder. Daar leven ongeveer 3 personen op een vierkante kilometer. Ter vergelijking: in Nederland leven er ruim 495 mensen per vierkante kilometer. Zweden is dan ook een van de dunst bevolkte landen in Europa.

De Zweden houden erg van koffie

Dat Zweden sociaal zijn blijkt niet alleen uit de goede sociale voorzieningen, maar ook uit de Zweedse traditie fika. Fika is Zweeds voor de koffiepauze. Het is in Zweden een traditie om familie, vrienden en collega’s onder het genot van een kop koffie te ontmoeten. Dit gebeurt minimaal 1 keer per dag. Niet voor niets zijn er in Zweden dan ook tal van koffietentjes te vinden. Bij de koffie wordt er in de meeste gevallen ook een zoetigheid geserveerd.

In Zweden zijn in juli veel bedrijven gesloten

Eerder hadden we het er al over dat de Zweden over het algemeen veel vrije tijd hebben. In de maand juli ervaren de Zweden de minste werkdruk en de meeste vrije tijd. Het is namelijk niet ongewoon dat in Zweden in de maand juli winkels, restaurants en andere bedrijven sluiten. Dit om in juli te genieten van de zomervakantie.

Vrijdagavond is tacodag in Zweden

We sluiten dit rijtje met weetjes en feiten over Zweden af met een opmerkelijk weetje. In Zweden is het namelijke iedere vrijdagavond tacodag. De meeste inwoners van Zweden eten op die dag taco’s. Supermarkten spelen in op deze tacodag door de schappen in te richten met diverse artikelen om heerlijke taco’s te bereiden.