Landen

Waar moet je rekening mee houden als je gaat emigreren?

Wie plannen smeedt om in de toekomst naar een ander land te verhuizen, als particulier of als ondernemer, moet uiteraard een boel zaken regelen. Denk alleen al aan het inschakelen van en erkend internationaal verhuisbedrijf, zoals een bedrijfsverhuizing met Actie Verhuizingen, die het verhuizen van spullen bij het emigreren voor je verzorgt. Maar een ervaren en betrouwbare verhuisonderneming inschakelen voor het transport van de woning inboedel of bedrijfsinboedel is nog lang niet alles wat op je agenda hoort te staan. Lees onderstaande vijf tips over zaken die je absoluut op tijd moet regelen als je wilt gaan emigreren

1. Huur een professioneel én betaalbaar verhuisbedrijf in

Zeker als je met jouw bedrijf naar het buitenland wilt verhuizen, bijvoorbeeld om de productie- en arbeidskosten te drukken, is het belangrijk kom in een vroegtijdig stadium de bedrijfsverhuizing met Actie Verhuizingen rond te maken. Zorg dat je zo snel mogelijk afspraken maakt over wanneer en hoe de inboedel, apparatuur en alles wat over moet, geregeld wordt en leg dit contractueel vast. Een bedrijfsverhuizing met Actie Verhuizingen geeft je de zekerheid dat, omdat je met een erkende verhuizer van doen hebt, de verplaatsing naar het buitenland soepel verloopt.

2. Licht de gemeente en andere instanties tijdig in

Wanneer je als particulier of bedrijf voor minstens acht maanden naar een ander land vertrekt, moet dit gemeld worden bij de gemeente waar je woont. Let op, want dit moet in de vijf dagen voor je vertrek, en niet eerder, geregeld worden. De gemeente wil weten naar welk land je gaat en wat daar je adres is. Naast de gemeente zijn er natuurlijk nog andere instellingen die op de hoogte gebracht moeten worden van jouw emigratie. Denk aan de Belastingdienst, de zorgverzekering, (indien van toepassing) het UWV cq. het pensioen en natuurlijk de energieleverancier.

3. Zorg voor (digitale) kopieën van belangrijke documenten

In het buitenland heb je vaak belangrijke documenten nodig om een huis of bedrijfsvestiging te kunnen bemachtigen en alles te kunnen regelen. Zo kan er in het buitenland gevraagd worden naar een uittreksel van de burgerlijke stand, diploma’s, identiteitspapieren, een bewijs van verzekering, et cetera. Zorg ervoor dat je deze documentatie niet alleen digitaal voorhanden hebt, maar ook op papier kunt laten zien! Dan ben altijd voorbereid!