Nederland

Wonen in Hilvarenbeek

Hilvarenbeek bestaat uit zes verschillende dorpen. De dorpen Hilvarenbeek, Baarschot, Diessen, Biest-Houtakker, Esbeek en Haghorst zorgen samen voor een totale populatie van 15.000 inwoners. Deze dorpen liggen aan de Belgische grens en staat voornamelijk bekend om haar natuurlijke omgeving. Binnen de gemeente Hilvarenbeek is Hilvarenbeek het grootste uithangbord met meer dan 8.000 inwoners. Dit dorp beschikt tevens over het grootste aantal voorzieningen. LBB Naber vertelt u in dit artikel meer over wonen in Hilvarenbeek.

Centrum Hilvarenbeek

Het centrum van Hilvarenbeek beschikt voor een prachtig dorpsplein een heeft een historisch karakter. Vooral ook in de zomer is het voor veel toeristen een bekende plek. In het centrum wonen voornamelijk veel senioren, waar een groot gedeelte hiervan wonen in zorgappartementen rondom het zorgcentrum. Vanuit het centrum van Hilvarenbeek zijn de omliggende dorpen en steden gemakkelijke bereikbaar met de bus.

Doelakkers

Deze wijk staat vooral bekend als een kindvriendelijke en groene woonwijk. Naast de verschillende koopwoningen en huurwoningen die beschikbaar zijn in deze wijk, beschikt het daarnaast ook nog eens over voorzieningen voor mensen met een beperking. Tevens beschikt dit dorp over een basisschool en kinderboerderij.

Diessen & Baarschot

Diessen is het tweede grootste dorp van de gemeente Hilvarenbeek. Baarschot daarentegen is een kleiner dorp dat tegen Diesen aan ligt. Samen hebben beide dorpen circa 3.600 inwoners. De bevolking is zeer gevarieerd in beide dorpen. Het enige verschil is dat Baarschot minder tieners heeft in vergelijking met de andere dorpen uit de gemeente. Het centrum van Diesen beschikt over een aantal winkelvoorzieningen en heeft daarnaast ook medisch centrum. Voor Diessen zijn er toekomstplannen om het centrum te herinrichten. In het noorden van het dorp bevindt zich een bedrijventerrein.  

Biest-Houtakker

Biest-Houtakker is een klein dorp binnen de gemeente Hilvarenbeek met ongeveer 850 inwoners. De bevolking van dit dorp is vrij jong en bestaat voornamelijk uit gezinnen met kinderen. Echter beschikt dit dorp niet over winkelvoorzieningen, maar wel over horecavoorzieningen en een basisschool.

 

Esbeek

Een dorp in het zuiden van de gemeente met circa 1.200 inwoners. De bevolking van dit dorp bestaat voornamelijk uit senioren. Het dorp beschikt over een basisschool, maar heeft geen winkelvoorzieningen. Hiervoor moet naar Hilvarenbeek worden gegaan. De enige horecavoorziening uit dit dorp bestaat uit een dorpshuis voor senioren. De andere dorpen zijn gemakkelijk bereikbaar met de bus.

Haghorst

Haghorst heeft ongeveer 800 inwoners en bevindt zich in het oosten van Hilvarenbeek. Dit dorp heeft voornamelijk gezinnen in met kinderen en weinig senioren. Haghorst staat bekend als een hechte gemeenschap en beschikt over een basisschool, sportaccommodatie en een horecagelegenheid.