Nieuw-Zeeland

Waarom Nieuw-Zeeland adembenemend is!

Nieuw-ZeelandNieuw-Zeeland, het land in het zuidwesten van de Grote Oceaan, is een waar paradijs. Het land bestaat uit twee grote eilanden, Noorder- en Zuidereiland en een aantal kleinere eilandjes. Nieuw-Zeeland heeft zo’n 4,3 miljoen inwoners waarvan er zo’n 180.000 in de hoofdstad Wellington wonen. De agglomeratie Groot-Wellington telt ongeveer 380.000 inwoners. Deze stad is niet altijd de hoofdstad van Nieuw-Zeeland geweest, tot 1865 was dit Auckland. Deze stad heeft ruim 400.000 inwoners en de agglomeratie Auckland heeft ruim 1,4 miljoen inwoners, waardoor dit het dichtstbevolkte stedelijk gebied van Nieuw-Zeeland is. Auckland was tot 1865 de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, maar die titel werd overgegeven aan Wellington omdat deze stad een meer centrale ligging heeft. Destijds was men bang dat het Zuidereiland een aparte kolonie wilde vormen, waardoor besloten werd dat Wellington de hoofdstad werd. Waarom Nieuw-Zeeland een prachtige bestemming is, leggen we hier uit!

Rijke geschiedenis van Nieuw-Zeeland

Over de verre geschiedenis van Nieuw-Zeeland is niet veel duidelijk. Volgens velen kwamen rond 1200 de Maori’s aan op Nieuw-Zeeland, maar eigenlijk was het land al een paar honderd jaar bewoond door de Moriori’s. Deze stam(men) kwamen rond 700 op het land aan. Rond 1930 werden de laatste Moriori’s verdreven door de Maori’s, simpelweg omdat de Maori’s meer wapens hadden.
De eerste Europeaan die het huidige Nieuw-Zeeland ontdekte was Abel Tasman. Dit was een Nederlander die op 13 december 1642 het Zuidereiland bezocht, hier werd hij onder meer aangevallen door vijandige Maori’s. Het nieuw ontdekte land noemde hij ‘Statenland’. Later werd dit gewijzigd in Nieuw-Zeeland, vernoemt naar de Nederlandse provincie Zeeland vanwaar veel zeelieden kwamen.

Wat is er nu zo mooi aan Nieuw-Zeeland?

Nieuw-Zeeland staat vooral bekend om de wonderschone natuur. Een derde van het land is beschermd in nationale parken en reservaten. Op beide eilanden zult u vele mooie en adembenemende landschappen aantreffen. Hierbij een aantal plekken en bezienswaardigheden die je zeker gezien moet hebben:

Tongariro National Park

Tongariro, Ruapehu en NgauruhoeDit nationale park is vernoemd naar een van de drie vulkanen die het land rijk is. De andere twee heten Ruapehu en Ngauruhoe. Deze laatste berg is vooral bekend van de film Lord of the Rings, waarbij deze vulkaan gebruikt werd als de Doemberg. In dit oudste pak kun je heerlijk wandelen of de vulkaan beklimmen. Naast dit park zijn er nog tal van nationale parken, die zeker niet mogen ontbreken bij een bezoek aan Nieuw-Zeeland.

Steden in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland kent tal van steden die een bezoekje waard zijn. De eerder genoemde steden Wellington en Auckland, maar daarnaast zijn ook Christchurch en Queenstown een bezoek waard.
Christchurch is de grootste stad op het Zuidereiland en over de stad wordt vaak gezegd dat dit ‘de meest Engelse stad is’ buiten Engeland. Het is een groene stad, met prachtige parken en tuinen. De binnenstad van Christchurch is vrij klein en dus ideaal om te ontdekken.
Queenstown staat vooral bekend als vakantiebestemming. In deze plaats worden veel extreme sporten beoefend, waardoor de plaats ook als Avonturenhoofdstad bekend staat. Sporten als skiën, snowboarden, wildwatervaren en bungee jumping worden hier gedaan.

De Maori’s

MaoriDit waren de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland, of hoe zij het noemden: Aotearoa (‘Land van de lange witte wolk’). De Maori-cultuur kom je nog overal tegen op Nieuw-Zeeland, zo groet men elkaar nog steeds met ‘kia ora’ (=hallo).
In Nieuw-Zeeland leerden de Maori’s met hout te gaan werken, in plaats van de stenen en obsidiaan waarmee ze werkten op de Zuidzee-eilanden. Hiermee maakten ze kano’s en gemeenschapshuizen. Momenteel zijn er nog zo’n half miljoen Maori’s.
Een interessante Maoritraditie zien we nu nog terug in het rugby. Vóór iedere wedstrijd voert het Nieuw-Zeelandse rugbyteam de zogenoemde ‘haka’ uit, de oude Maori-dans.

de haka
Auckland, de grootste stad in Nieuw-Zeeland, is eigenlijk de meest populaire stad. De stad heeft een compleet vernieuwd centrum, genaamd The Waterfront, wat vooral in trek is bij jongeren. Dit centrum heeft zich ontwikkeld tot een perfect woon- en uitgaansgebied.
De economie van Nieuw-Zeeland is vooral gebaseerd op de export. Schapenwol, vlees en zuivelproducten zijn de belangrijkste exportproducten. Sinds de privatisering in Nieuw-Zeeland is de industrie en de financiële dienstensector sterk gegroeid, maar is ook het toerisme flink toegenomen. Naast de aloude exportproducten worden nu ook fruit, wijn en hout geëxporteerd.
Doordat het toerisme flink in opkomst is, wordt het ook populairder om een stage in Nieuw-Zeeland te lopen. Vooral in de sector toerisme valt nog veel winst te behalen. Zo is bijvoorbeeld nog lang niet alle wonderschone natuur van Nieuw-Zeeland bekend. Alle bovenstaande aspecten zijn dé redenen waarom Nieuw-Zeeland een fantastisch land is!

Heeft u ervaringen, meer tips of aanbevelingen in Nieuw-Zeeland? Neem contact met ons op voor het delen van deze ervaringen en/of tips!

[ratings]