Tips

Waterontharders in de voedingsindustrie: verhoogde voedselveiligheid en -kwaliteit

De voedingsindustrie, een sector die sterk afhankelijk is van water in verschillende aspecten van voedselverwerking, staat voor de uitdaging van hard water, dat rijk is aan calcium- en magnesiumionen. Hard water kan aanzienlijke problemen veroorzaken en heeft gevolgen voor zowel de voedselveiligheid als -kwaliteit. Daarom is een goede waterontharder van bijvoorbeeld wateronthardersws.nl in deze industrie van belang.

Kwaliteit

In de voedingsindustrie is de kwaliteit en veiligheid van producten van het grootste belang. Water wordt in diverse stadia van voedselverwerking gebruikt, variërend van het wassen van ingrediënten tot het koken en stomen van voedselproducten, evenals het schoonmaken en desinfecteren van apparatuur en verwerkingsruimtes.

Voorkom problemen

Hard water, dat vaak voorkomt in veel regio’s, kan ernstige problemen veroorzaken. Calcium- en magnesiumionen in hard water leiden tot kalkaanslag op apparatuur zoals stoomketels en warmtewisselaars, wat de efficiëntie vermindert en schade kan veroorzaken. Bovendien kan hard water onzuiverheden bevatten die de voedselveiligheid in gevaar kunnen brengen, zoals bacteriën en andere micro-organismen. De smaak en geur van voedsel en dranken kunnen ook worden beïnvloed door onbehandeld hard water.

Effectief

Waterontharders bieden een effectieve oplossing voor deze problemen. Ze werken door calcium- en magnesiumionen uit het water te verwijderen en te vervangen door natriumionen, waardoor het water wordt verzacht. Dit proces voorkomt kalkaanslag op apparatuur en vermindert de behoefte aan regelmatig onderhoud en reiniging. Bovendien zorgen waterontharders voor schoon water dat veilig kan worden gebruikt voor het reinigen en desinfecteren van apparatuur en verwerkingsruimtes, waardoor de voedselveiligheid wordt gewaarborgd. Het verminderen van onaangename smaken en geuren in voedsel en dranken draagt ook bij aan de algehele kwaliteit van voedingsproducten.