Noorwegen

Beautiful Norway!

Noorwegen ligt in Europa en is onderdeel van Scandinavië. Hiertoe behoren ook Zweden en Denemarken. Met een uitgestrekte oppervlakte van bijna 400.000 vierkante kilometer en maar 5 miljoen inwoners, is het een van de dunbevolkste landen van Europa. Ondanks dit is Noorwegen een prachtig land om te wonen! De overgrote delen van het land worden gedomineerd door de natuur. Van immense bossen tot diepe fjorden en gletsjers, Noorwegen is schitterend. Bekende en belangrijke steden zijn Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger en Tromso.

Geschiedenis van Noorwegen

Noorwegen heeft een rijke geschiedenis, al sinds 10.500 voor Christus zijn er voorwerpen gevonden van diverse stammen. Het bekendste zijn natuurlijk de Vikingen, die in de Vikingtijd (800 – 1066) eropuit trokken om andere gebieden te gaan verkennen. Veelal gepaart met plunderingen en oorlogen. In 1066 kwam er een einde aan de Vikingtijd, toen Harald Sigurdsson sneuvelde bij een poging om Engeland over te nemen.
Naderhand is Noorwegen een zelfstandig koninkrijk, onderdeel van Denemarken en onderdeel van Zweden geweest. In 1905 werd Noorwegen weer een onafhankelijke staat met een koning.

Prachtige natuur

Doordat het een uitgestrekt land is met ruim 25.000 (!) kilometer kustlijn, is de natuur zeer divers. Het land heeft de bekende fjorden, maar ook tal van kleine eilandjes die voor de kust liggen. Enkele fjorden staan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Een stukje inspiratie voor de geweldige Noorse natuur:

river-norway

oslo

highlands-norwayfjordCredits afbeeldingen:

Foto 1: Flickr Tusken91
Foto 2: Flickr Alexao
Foto 3: Flickr RandiHausken
Foto 4: Flickr AndrexMalone

Bijzondere plekken in Noorwegen

Het bekendste fenomeen dat te zien is in onder andere Noorwegen is het Noorderlicht, dit is een lichtverschijnsel door elektrisch geladen deeltjes die uit de zon komen.

Een definitie: Noorderlicht, ook wel poollicht genoemd, hangt samen met grote activiteit op de zon. Het meestal kleurrijke lichtspel ontstaat wanneer geladen deeltjes die vrijkomen bij uitbarstingen op de zon de aardse dampkring binnendringen. De zonnevlekken waar de uitbarstingen plaatsvinden moeten wel recht op de aarde gericht zijn. Alleen dan kunnen de vrijgekomen deeltjes in de buurt van de noord- en zuidpool de dampkring binnendringen en aanleiding geven tot noorderlicht.

Bron: KNMI

Naast dit verschijnsel zijn er ook tal van leuke en mooie steden om te bezoeken. Wat dacht u bijvoorbeeld van Bergen, met haar mooie haven en vele musea? Ook is natuurlijk Oslo een mustsee. Hier bezoekt u onder andere het Kon-Tiki Museum, Aker Brygge en het Noorse Volksmuseum of maakt u een fietstocht door de stad.

Het Geirangerfjord

Het Geirangerfjord is adembenemend. Het bevindt zich in midden Noorwegen en is te bereiken via Alesund. Het fjord is niet voor niets opgenomen in de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het fjord heeft veel groen, diepe dalen en prachtige diepblauwe wateren. Het fjord kan je bezichtigen per cruise, jeep of zelfs met een wandeling. Geniet van prachtige uitzichten of ga bijvoorbeeld kajakken. De schoonheid van dit fjord:

Geirangerfjord 1

Geirangerfjord 2

Geirangerfjord 3

Geirangerfjord 4

Credits afbeeldingen:

Foto 1: Flickr Doegox
Foto 2: Flickr Travelingotter
Foto 3: Flickr 64659016@N03
Foto 4: Flickr Chillihead

Noorwegen is een erg mooi én welvarend land, waardoor je misschien wel zou overwegen om te verhuizen naar Noorwegen. Waarom niet!? De Noren zijn sociaal, maar wel individualistisch. Daarentegen gaan ze wel graag in discussie en zijn ze trots op hun land. Voordat je beslist te verhuizen naar het land, ga er eerst eens op vakantie, om te wennen aan de cultuur en het land. Je zult zien dat je zult genieten!