Vakantie Tips

Duurzame vakanties

Een duurzame vakantie betekent dat je bij het boeken van een reis rekeningen houdt met meer aspecten dan alleen je eigen plezier. Hierbij dien je o.a. rekening te houden met het welzijn en de leefomstandigheden van de bevolking in het land waar je op vakantie gaat, het uitstoot van de broeikasgassen en de natuur. Onderzoek wijst uit dat steeds meer mensen bereid zijn om rekening te houden met de hij voorgenoemde factoren die een rol spelen bij het boeken van een duurzame vakantie. De sterk groeiende trend in duurzaamheid motiveert mensen ertoe om steeds meer duurzame vakanties te plannen.

Waar kan je direct rekening mee houden?

Hierbij moet je vooral denken aan de activiteiten die je inplant, het vervoer dat je van plan bent te gebruiken en de accommodatie. Hieronder enkele tips op een rijtje:

  • Ga voor een vakantielocatie dat dichter bij huis zit. Dit heeft namelijk te maken met de milieubelasting. Hoe verder je reist hoe hoger de belasting.
  • Let op het verbruiksniveau van de brandstof gedurende je reis. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een zuinige auto of een fiets. Mocht je toch voor een (diesel)auto gaan, gebruik de airco dan zo min mogelijk en rijdt het liefst met een constante snelheid.
  • Wintersport gebieden. Als je naar wintersport gebieden gaat, ga dan naar gebieden waar ook daadwerkelijk sneeuw ligt en geen kunstmatige troep!
  • Souvenirs Let bij het kopen van souvenirs op het materiaal. Deze kunnen potentieel onderdeel zijn van bedreigde diersoorten. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld koraal, tijgerhuiden en ivoor.
  • Energie besparing & afval Probeer bij het verlaten van je hotelkamer het licht en de airco uit te doen. Zo bespaar je namelijk energie. Voor wat betreft afval, het is logisch dat je de troep die je maakt ook opruimt.
  • Kamperen Wanneer je gaat kamperen, ga dan opzoek naar de juiste aanbieder. Koop enkel verantwoorde kampeerartikelen. Zorg er daarnaast voor dat je niks achterlaat wanneer je weggaat. Koop niet teveel wegwerpproducten maar ga voor goede kwaliteitsartikelen die je kampeeravontuur tot een groot feest maken!