Nederland,  Oman,  Vakantie Tips,  Verenigde Staten

Interieurinspiratie: bijzondere blikvangers

Kroonluchters zijn van alle tijden: ze zijn te vinden in zowel klassieke als moderne interieurs. Naast de traditionele kristallen uitvoeringen die we allemaal kennen, zie je de laatste jaren ook veel bijzondere design kroonluchters. Één ding hebben ze allemaal gemeen: het zijn blikvangers! Er zijn in de wereld een aantal stukken die zo bijzonder zijn, dat ze een blijvende indruk op je achter laten. We zullen een aantal unieke exemplaren beschrijven die je – als je toch in de buurt bent – niet mag missen!

Kristallen kroonluchters stelen de show

Het Escher Museum in Den Haag

Soms zijn bijzondere dingen dichterbij dan je denkt. In het Escher Museum in Den Haag hangt een prachtige collectie kroonluchters. Je zult de unieke en gewaagde ontwerpen van de Rotterdamse kunstenaar Hans van Bentem niet snel vergeten. Het museum is gevestigd in het voormalige winterpaleis van Koningin – Moeder Emma. Het geeft een spannend contrast om de opvallende kroonluchters te zien hangen in de Koninklijke vertrekken. Je ziet dat modern en klassiek goed te combineren zijn in een interieur; je creëert er een inspirerende omgeving mee.

kroonluchters

600.000 Swarovski kristallen in Oman

Het is de grootste kroonluchter ter wereld: de kristallen kroonluchter in de Grand Mosque in Muscat, Oman. Deze kroonluchter weegt 8 ton, is 14 meter lang en 8 meter breed. De lamp is voorzien van bladgoud en heeft meer dan 1200 lampjes. Het licht van de lampjes wordt weerkaatst door 600.000 schitterende Swarovski kristallen. Het effect is verbluffend; een onbeschrijfelijk mooi lichtspel. Er is in de Grand Mosque nog veel meer prachtigs te zien zoals een groots tapijt dat de gehele gebedsruimte bedekt. Het is het op een na grootste tapijt ter wereld en er is 4 jaar aan gewerkt. Met zijn 1.700.000 knopen brengt het de klassieke en traditionele tabriz-, kashan- en isfahanontwerpen bij elkaar. Je ziet dat een interieur met een Oosters tintje en een kristallen kroonluchter perfect samen gaan!

grootste-kroonluchter-ter-wereld

’s Avonds schitteren in Cleveland

Als je Cleveland bezoekt kom je misschien voor de levendige kunstscène, de vele parken of de Rock and Roll Hall of Fame. Of je wilt Lucy bekijken – het oudste menselijk skelet van een Australopithecus afarensis-vrouw – die 3,2 miljoen jaar geleden leefde. Wat je ook naar deze stad voert; de enorme kristallen kroonluchter die sinds begin 2014 boven Playhouse Square hangt, zul je niet snel missen! De reusachtige kroonluchter is 6 meter lang en heeft 4200 kristallen. Het is ’s werelds grootste kroonluchter die in de buitenlucht hangt. De kristallen kroonluchter zorgt vooral ’s avonds voor een romantische en sprookjesachtige sfeer: iets wat je ook in je eigen interieur kunt bereiken.

kroonluchter-cleveland

Weelde in je eigen woning

De kroonluchters die in dit artikel zijn besproken zijn echte kunstwerken; gemaakt om te schitteren en een blijvende indruk achter te laten op het publiek. Hetzelfde effect kun je ook sorteren met een opvallende kroonluchter in je eigen interieur. Of je nu kiest voor een design kroonluchter of een klassieke kristallen kroonluchter; ze stralen altijd warmte en luxe uit. Rijk is van oudsher het kernwoord van deze stijl. Dat houdt niet in dat ze alleen in een klassiek interieur passen, maar juist ook perfect in een wat meer ingetogen ruimte tot hun recht komen. Een kristallen kroonluchter is in zo’n geval een mooi groots gebaar zonder dat de overdaad eraf springt. Het is in ieder geval duidelijk waarom kroonluchters van alle tijden zijn: met een mooie kroonluchter in huis is het iedere dag weer opnieuw genieten. Door de vele details, de luxe materialen of de prachtige vorm, raak je er nooit op uitgekeken!

boheemse-kroonluchter