Vakantie Tips

Studeren in het buitenland

Veel studenten doen hun passie voor andere landen en reizen op tijdens hun buitenlandse stage of gaan een tijdje studeren in het buitenland. Wanneer je er voor kiest om een studie, stage of een master in het buitenland te doen, dan zit je een langere periode in een ander land, waardoor je een bepaald land, de cultuur en de taal goed kunt leren kennen.

Heb je zelf een bepaalde voorkeur voor een land, dan kun je zelf proberen te kijken of er mogelijkheden zijn om een je studie of stage te vervolgen in dat land. Daarnaast bieden scholen of adviesbureaus zoals Study-Globe.com ook vaak vele mogelijkheden.

Waarom in het buitenland studeren?

Maar waarom zou je een studie in het buitenland volgen? Met het volgen van een studie of een master in het buitenland kun je jezelf op een goede manier op de arbeidsmarkt onderscheiden. Wanneer je bij het zoeken naar een baan kunt aantonen dat je een internationaal behaalde Master hebt, dan staat dat geweldig op je cv. Het zegt namelijk iets over jouw gedrevenheid en dat je voor het uiterste gaat wanneer je de kans krijgt. Werkgevers in zowel binnen als buitenland erkennen en waarderen een internationaal diploma ontzettend.

Toelating op een buitenlandse universiteit

Als je een volledige studie (bachelor, master of PhD) in een ander land wilt volgen, dan gaat de toelating meestal via de universiteit. In sommige landen moet je echter rekening houden met een nationaal aanmeldingsproces. Ook in deze gevallen bepalen de universiteiten zelf wie er wel en niet toegelaten worden en wat voor toelatingseisen er zijn. Wil je je bij een buitenlandse universiteit aanmelden, dan moet je opletten dat de deadlines voor het aanmelden bij buitenlandse universiteiten eerder verstrijken dan in Nederland. Soms moet je zelfs je aanmelding al in oktober hebben ingeleverd om in het volgende schooljaar te beginnen.

Kosten voor buitenlandse studieBuenos_Aires universiteit

Net als bij een studie in Nederland moet je bij een studie in het buitenland rekening houden met de drie grootste kostenposten: collegegeld, huisvesting en levensonderhoud. Daarnaast komen er nog andere kosten zoals je zorgverzekering bij kijken. Ook wordt er in landen buiten de EU vaak geld gevraagd voor een studentenvisum. De andere kosten die daarnaast komen zijn eigenlijk heel verschillende per land, de kosten kunnen zelfs al heel erg verschillen per stad of per universiteit. Hou er in ieder geval rekening mee dat het collegegeld buiten de EU stukken hoger ligt dan hier. Bedragen beginnen rond de €5000 per jaar, maar kunnen tot wel €20.000 per jaar oplopen. Buiten collegegeld, moet je ook rekening houden met kosten voor huisvesting die in elk land verschillend zijn, maar ook de kosten van een vlucht of reis naar het desbetreffende land zijn erg verschillend. Wil je bijvoorbeeld studeren in Argentinie, dan moet je rekenen op relatief hoge kosten voor de reis maar kosten voor huisvesting en levensonderhoud liggen stukken lager.

 

Heeft u ervaringen of meer tips met studeren in het buitenland? Neem contact met ons op voor het delen van deze ervaringen en/of tips!

Uw beoordeling: [ratings]