Vakantie

Tips voor je eerste camperreis

Campers bieden bijzonder veel gemak en zijn de ideale partners als je een mooie reis gaat maken. Je hebt alles lekker dichtbij, je kan overal staan en dat zorgt voor een hele ontspannen vakantiebeleving. Maar als je voor het eerst op pad gaat met je camper, is het goed om te weten waar je rekening mee moet houden, zodat je niet voor gekke verrassingen komt te staan. 

Plan je route

Op de bonnefooi op pad gaan is natuurlijk avontuurlijk, maar wie als eerste met een camper op pad gaat, waarschijnlijk gekocht op een plek waar veel tweedehands campers te krijgen zijn, doet er goed aan om de route van tevoren goed te plannen. Je kan een eindbestemming noteren, maar het kan ook goed zijn dat je via verschillende kampeerplekken ergens naartoe wilt gaan en ondertussen optimaal wilt genieten van al het moois dat je omgeving te bieden heeft. Zorg er hoe dan ook voor dat je weet waar je langs moet gaan en dat je altijd goed weet hoe lang het nog is tot de eerstvolgende bestemming. Dit zorgt voor ontspanning en geeft jou de kans om je camper te leren kennen, zonder dat je je druk hoeft te maken of je bestemming wel plek heeft.

Check de camperplaatsen

Wild kamperen is natuurlijk fantastisch, maar het mag niet overal. Niet elk land is blij met mensen die komen wildkamperen en voor die landen zijn er camperstandplaatsen. Dit zijn plekken waar de camper volledig welkom is en waar je vaak in de nodige rust kan staan, met enkele faciliteiten om handen. Camperplaatsen zijn vaak niet de eindbestemming; daarvoor zijn de plekken vaak een tikje te kaal en de omgeving niet al te inspirerend. Ze dienen echter perfect als tussenstop, dus wie er eentje vindt, kan een rustige nacht tegemoet zien en is de volgende dag weer klaar voor een nieuwe trip.

Neem altijd fietsen mee

Een camper heeft als nadeel, dat je niet even snel van je kampeerplaats wegrijdt om boodschappen te doen, of een plaatselijk kasteel te bewonderen. Daarom is verstandig om fietsen mee te nemen, zodat je jezelf vrijuit kan bewegen, zonder de grote camper weer aan te hoeven zetten. Fietsen geeft je sowieso de mogelijkheid om rustig een omgeving in je op te nemen en te stoppen bij bijzondere of mooie plaatsen. Daarom is het altijd een verstandig idee om je fietsen mee te nemen, zodat je optimaal kan genieten van je fraaie eindbestemmingen.

Zet binnen alles goed vast 

Servies, elektrische apparaten, het kan allemaal omvallen in een scherpe bocht als het niet goed vaststaat. Daarom is het verstandig om ervoor te zorgen dat breekbare dingen, en sowieso voorwerpen die kunnen vallen, goed vastgezet worden. Het is immers bijzonder vervelend om door een bocht te gaan en het gekletter van keukengerei te horen. Wie zijn spullen goed vastzet, voorkomt dat hij na de rit een aantal nieuwe onderdelen voor de keuken moet kopen, omdat alles kapot is gevallen. Dit maakt een campertrip een stuk meer ontspannen en zorgt ervoor dat je kan genieten van al het moois dat je nieuwe camper te bieden heeft.