Uncategorized

Alles wat je moet weten over houtrot

Houtrot is iets waar je voor uit moet kijken als je een woning hebt bijvoorbeeld een houten trap of houten kozijnen. Wanneer je erachter komt dat er ergens in de woning houtrot zit, is het ook belangrijk om dit zo snel mogelijk aan te pakken voordat het om zou kunnen zetten in bijvoorbeeld een schimmel. Dit is namelijk iets wat je absoluut niet wilt hebben. In dit artikel lees je ook alles wat je zou moeten weten over houtrot. Lees zeker even verder als je nieuwsgierig bent en jezelf wilt inlezen. Veel leesplezier. 

Reparatie van houtrot

Schade aan hout in de woning kan zorgen voor vocht wat in het hout kan trekken en dit kan weer zorgen voor houtrot. Een houten balk kan door houtworm, boktor of houtrot (vocht) niet goed meer zijn en dan is vervangen de enige optie. Door niet de hele balk te vervangen maar alleen een deel van de balk kan er meer heel blijven in huis. Dit scheelt jou heel wat kosten en ook nog eens tijd. Daarom is het een goed idee om voor reparatie te kiezen in plaats van vervanging van het hout. Zo kun je eenvoudig een houten trap renoveren met EAZYFIX

Hoe ontstaat houtrot eigenlijk? 

Houtrot kan ontstaan in een ruimte met een vochtpercentage boven de 25%, voldoende zuurstof en een temperatuur die boven de 4 a 5 graden is. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat er houtrot in het hout kan komen. Niet alleen houtrot, maar ook houtworm kan voor schade aan het hout zorgen. Dit wil je niet hebben aangezien je misschien wel heel wat geld hebt uitgegeven aan het hout en je dit gewoon netjes en mooi wilt houden. Dit continue proces van het hout beschadigen kan tot gevaarlijke situaties leiden doordat draagbalken het gewicht niet meer aankunnen en breken. Buiten dat het dus niet fijn is, kan het dus ook nog eens gevaarlijk zijn. 

Houtrot stoppen op verschillende manieren

Wanneer je houtrot wilt stoppen kan je dat op de volgende manieren doen: 

  • Wanneer er houtrot in een klein gedeelte van het hout zit, is het belangrijk dat je de rest van het hout met rust laat en alleen het slechte deel eruit haalt. 
  • Vul dit gat op met producten die hiervoor bedoeld zijn van EAZYFIX. Op de website zijn diverse producten te vinden die je kunt gebruiken in verschillende situaties. 
  • Nadat de houtvuller is opgedroogd, kun je dit mooi egaal schuren en afwerken met verf of een lak.