Vervoer

Hoe oud mogen banden zijn?

Hoe lang is het geschikt om met je autobanden verder te rijden? Hoe weet je of je banden nog goed zijn? De vraag ‘’hoe lang is mijn band nog goed?’’ kan je nooit vooraf beantwoorden. Dit hangt allemaal af van jouw rijstijl en soort banden. Heb jij nieuwe banden van Porsche nodig? Bij MW Wheels kun je tweedehandse en gloednieuwe Porsche banden kopen.

Wat is de levensduur van een autoband?

Hoe lang je met een autoband doet, hangt af van het rijgedrag, kwaliteit van de banden en het onderhoud. De gemiddelde levensduur van een autoband ligt tussen de vijf en tien jaar. Je kan de levensduur van je autobanden verlengen door de juiste banden onder de auto te laten zetten, die bij het seizoen passen. Kijk altijd na of jouw banden nog voldoende profiel hebben. Zomerbanden hebben een minimale profieldiepte van 1,6 mm en winterbanden een minimum van vier mm. Het controleren van de bandenspanning is ook van belang. Heeft jouw band niet de juiste spanning, dan slijt deze eerder en je rijdt dan minder milieubewust. Zie je op jouw band zichtbare schade, laat dit dan bij een autogarage nakijken. 

Het rijgedrag beïnvloedt de slijtage van de banden

Een van de belangrijkste factoren die de levensduur beïnvloedt is het rijgedrag van de bestuurder van de auto. Hiermee bedoelen we niet alleen hoe de bestuurder rijdt, maar ook waar en wanneer er wordt gereden. De autobanden van een sportieve rijder zullen sneller slijten dan die van iemand die rustig rijdt. Wordt er veel afgeremd slijten de banden ook sneller. Het wegdek waar je op rijdt, kan er ook voor zorgen dat de banden sneller slijten. Let dus op dat je niet te vaak een stoeprandje meeneemt, want hierdoor kan de band beschadigen. Indien er het hele jaar alleen op zomer- of winterbanden wordt gereden dan gaan deze minder lang mee. Het aanschaffen van twee aparte sets is best een uitgave maar op langer termijn bespaar je er wel geld mee.

Autobanden die goed worden onderhouden gaan langer mee

Hoe beter de banden worden onderhouden hoe langer ze mee kunnen. Banden kunnen langer mee als ze de juiste bandenspanning hebben. Banden dienen bewaard te worden in een donkere, droge en koele omgeving, wanneer er niet met de banden wordt gereden. Hierdoor voorkom je uitdroging en beschadiging van de banden. Laat je banden ieder jaar controleren bij een professioneel monteur. Zij controleren de banden op scheuren, droogte en profieldiepte. Tevens is het aan te raden om tijdens een onderhoudsbeurt de banden van voor naar achter te wisselen en andersom, voor een gelijkmatige slijtage.