Vervoer

Tips bij het huren van een auto op vakantie

Ben jij niet in het bezit in van een auto maar wil jij wel een weekendje weg pannen? De bestemming voor een weekendje weg kan dan wellicht wat lastig te bereiken zijn met het openbaar vervoer. Een oplossing is dan om een auto te huren. Zo ben je alsnog flexibel maar loop je niet tegen de beperkingen van openbaar vervoer en kosten voor taxi’s aan. Wil jij goedkoop een auto huren? Lees dan onderstaande tips om te voorkomen dat goedkoop ook duurkoop wordt.

#1. Controleer de functionaliteiten

Bij het ophalen van de auto loop je met een medewerker van de autoverhuur altijd een rondje in de auto. Het is belangrijk dat je schade of eventuele beperkingen direct noteert. Doe je dit niet? Dan loop je het risico dat deze schade pas bij het inleveren wordt opgemerkt en jij voor de kosten opdraait. Controleer dus altijd de functionaliteiten, zoals: groot-, stads-, dag- mist- en remlichten: je wilt er tenslotte niet in het donker achter komen dat je groot licht het niet doet. Daarnaast dien je de werking van de ruitenwissers ook te controleren, om ook op minder mooi weer voorbereid te zijn. Verder kan je denken aan: navigatie, eventuele meldingen op het dashboard en de richtingaanwijzers.

#2. Controleer op eventuele lak- of deukschade

Het is verstandig om met de medewerker van het verhuurbedrijf de auto te inspecteren op eventuele afwijkingen aan autoruiten, lak- of deukschade. Let vooral op bij de bumpers aan de voor- en achterkant. En vergeet de velgen en de spiegels niet. Zie je schade die niet is genoteerd? Geef dit dan gelijk aan, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

#3. Controleer waarvoor je verzekerd bent

Uiteraard wil je het nooit meemaken – en zeker niet op vakantie – maar een ongelukje kan in een klein hoekje

zitten. Het is daarom verstandig om van tevoren alvast te kijken waarvoor je precies verzekerd bent. Heb jij vertrouwen in je rijvaardigheid en ben je niet van plan om van normale wegen af te wijken? Dan kan een simpelere verzekering al voldoende zijn. Indien je een auto huurt in een land waarbij de wegen of de omgeving juist heel anders zijn, kan het verstandiger zijn om een uitgebreidere verzekering af te sluiten. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat loszittende stenen op het wegdek al lakschade veroorzaken. Tot slot is het verstandig om van tevoren te controleren of een Europees of Internationaal rijbewijs vereist is en of jouw rijbewijs voldoende is. Voor een auto huren heb je natuurlijk rijbewijs B nodig, maar voor het besturen van een camper zwaarder dan 3.500 kilogram heb je een rijbewijs C voor nodig.

Heb jij bovenstaande punten doorgenomen? Dan voorkom je dat je tijdens het huren van je auto opeens voor hogere kosten komt te staan. Zo ga je voorbereid én zelfverzekerd op pad!