Vakantie Tips

Maak je vakantiefoto’s met je telefoon

De vakantieperiode is weer aangebroken! Dit betekent voor veel mensen dat het tijd is om erop uit te gaan. Naar de zon of gewoon lekker in eigen land, het kan allemaal. Wat we bijna allemaal gemeen hebben is het maken van foto’s. We zijn het gewend geraakt om alle mooie momenten vast te leggen. En de zomervakantie hoort zeker bij deze momenten! Maar welke fotocamera neem jij mee? Waarschijnlijk heb je geen zin om constant met een grote spiegelreflexcamera om je nek te lopen. En dit hoeft ook helemaal niet! Onderschat de kwaliteit van de camera van je mobiele telefoon vooral niet. Als je een redelijk nieuwe telefoon hebt zal deze best goede foto’s kunnen maken. Een iPhone, Samsung of refurbished iPhone, het kan allemaal. Er zijn wel enkele zaken waar je rekening mee kunt houden. We geven je graag wat tips. Zo haal jij het beste uit je vakantiefoto’s!

Voorbereiding

Zoals bij veel dingen, is ook bij het fotograferen de voorbereiding van essentieel belang. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je voldoende opslagruimte vrij maakt op je telefoon. Zet bestaande foto’s over naar je computer en creëer zo ruimte voor je vakantiefoto’s! Kijk ook even naar de batterijduur van je telefoon, een powerbank kan uitkomst bieden. Verder is het slim om je te verdiepen in je bestemming. Bezienswaardigheden, weersomstandigheden en interessante architectuur, hier kun je leuk mee spelen als je foto’s aan het maken bent.

Belichting

Als je een beetje thuis bent in de fotografie, weet je vast wel dat de belichting erg belangrijk is. Normaal gesproken maak je een foto met het licht in je rug. Zo raakt de foto niet overbelicht. Maar soms kan het juist heel mooi zijn om tegen het licht in te fotograferen. Probeer eens richting de zon te fotograferen, dit kan prachtige effecten opleveren.

Ben je in een omgeving met weinig licht? Dan is je eerste reactie waarschijnlijk om de flitser te gebruiken. Echter is dit niet altijd de juiste keuze. Het gebruik van de flitser kan juist leiden tot wazige en slecht belichte foto’s. Wees dus creatief en ga op zoek naar andere lichtbronnen. Gebruik de flitser alleen als dit echt nodig is. In fel zonlicht kan de flitser namelijk harde schaduwen geven als je een portretfoto maakt.

Raster

Probeer te letten op de horizon in de foto. Vaak is een vakantiefoto mooier als de horizon recht staat. Kijk eens in de instellingen van je camera. Het kan handig zijn om het raster aan te zetten. Hiermee zie je rechte lijntjes op je scherm en worden je foto’s kaarsrecht. Als dit niet lukt kun je de foto achteraf makkelijk rechtzetten met een simpele fotobewerking.

Natuurlijk hoef je foto’s niet altijd recht van voren te nemen. Het is leuk om hier eens mee te experimenteren! Neem de foto eens van onder, boven of schuin. Bezoek je regelmatig bezienswaardigheden? Hiermee kun je ook leuk experimenteren. Loop verschillende kanten op en gebruik ook hierbij het beeldraster. Maak altijd meerdere foto’s. In de avond kun je eens lekker door je gemaakte foto’s scrollen. Op deze manier kun je nog even nagenieten van je dag en de lelijkste foto’s verwijderen. Zo hou je alleen de mooiste foto’s over die je met trots aan iedereen kunt laten zien!

Vakantiefoto’s bewerken en delen

Natuurlijk kun je je gemaakte vakantiefoto’s achteraf nog bewerken. Er zijn allerlei apps waarmee je je foto’s kunt verbeteren, filters kunt toepassen en je foto’s kunt bijsnijden. Dit is erg makkelijk en geeft een goede kwaliteit. Je kunt je bewerkte foto vaak direct delen op social media of afdrukken. Ook kan het leuk zijn om een collage te maken. Als je deze bijvoorbeeld afdrukt voor aan de muur heb je altijd zicht op je favoriete plaatjes!