Vakantie Tips

Chronisch ziek en op vakantie?

Iets waar heel veel mensen naar uitkijken, lekker op vakantie gaan. Na maandenlang hard werken gaan de meeste mensen in de zomervakantie lekker een paar weken met hun gezinnen weg. Maar hoe zit dat voor zieke mensen? Zij verdienen het ook om ergens een paar weken zo goed mogelijk te ontspannen. Wegens hun ziektes is het vaak niet mogelijk om lange of verre reizen te maken, ook omdat velen van hun constant zorg nodig of moeten kunnen hebben. Waar moeten zij rekening mee houden?

Een aantal tips

Om te beginnen zijn er een aantal tips waar je rekening mee kunt houden als je de ideale vakantie aan het zoeken bent:

  • De periode. Veel chronisch zieken kunnen niet goed tegen warme, maar ook koude temperaturen. Dit maakt het najaar de ideale periode om op vakantie te gaan, meestal is het dan niet te koud en niet te warm. Andere voordelen van deze periode zijn dat het buiten de normale vakanties valt, meestal is het dus rustiger en ook een stuk goedkoper.
  • Waar ga je heen? Verre reizen zijn vaak niet mogelijk, gelukkig zijn er ook heel veel mooie locaties in Europa. Zeker in het najaar is het prima vertoeven in landen in Zuid-Europa. De temperatuur is dan prima en er is een prima gezondheidszorg voor het geval er toch wat gebeurt.
  • Het verblijf is natuurlijk ook belangrijk. Het ideaalste is het kiezen voor een huis of appartement waar je verder geen last van mensen hebt en waar een eigen keukentje in zit.
  • Probeer ook echt vakantie te houden en dingen te doen die je werkelijk kunt doen. Probeer genoeg rustmomenten in te plannen en niet de hele dag op pad te zijn zodat je kan genieten van de activiteiten waar je wel bij bent.
  • Zorg ervoor dat je genoeg juiste medicijnen bij hebt, zorg er ook altijd voor dat je een goede reisverzekering en medicijnpaspoort bij je hebt. Als jezelf, of iemand die bij je is, de taal niet machtig is. Zorg er dan voor dat jouw ziekte ergens en die taal beschreven is, zodat je snel een dokter kan informeren als er iets niet goed gaat.

Speciale vakantieadressen

Door heel Europa zijn er speciale vakantieadressen waar je als chronisch zieke of gehandicapte heen kan gaan. Hier is er rekening gehouden met rolstoelen en is er altijd zorg beschikbaar.

Waar kan je heen in Nederland?

Ook in Nederland heb je veel mogelijkheden. In principe kan je overal een huis of appartement huren aangezien zorg hier altijd relatief dichtbij is. Voor degene die echt altijd zorg nodig hebben kan je gebruik maken van een zorghotel. Hier kan je in mooi ingerichte kamers met je gezin of partner genieten van een vakantie. Veelal liggen deze zorghotels in een mooi omgeving en zorg is er altijd in de buurt.