Vervoer

Op vakantie met de auto? Zorg voor een goede voorbereiding

autovakantieZowel in de zomer als in de winter gaan veel Nederlanders met de auto op vakantie. Wanneer je dit van plan bent, is het erg belangrijk om goed voorbereid op vakantie te gaan. Is de verzekering nog in orde en beschik je over alle autopapieren? Ga je naar Frankrijk? Dan heb je te maken met tolwegen. Ga je naar Oostenrijk? Zorg dan dat je een vignet aanschaft. Zo heeft elk land, ook al is het een Europees land, weer andere regels. En hoe zit het met brandstof? Heet de vertrouwde ‘Euro 98’ in andere landen ook wel zo? Allemaal dingen om rekening mee te houden als je met de auto op vakantie gaat. En daarnaast is het ook belangrijk om je auto goed voor te bereiden op zo’n lange reis.

Zomer- of winterkeuring
Bij veel garages kun je je auto speciaal voor de zomer- en/of wintervakantie laten checken op eventuele mankementen. En bij veel garages is dit ook een gratis extra dienst die op een aantal data in het jaar aangeboden wordt. Houd deze data dus in de gaten of vraag je garagist hierom. Tijdens zo een keuring wordt je auto gecontroleerd of deze vakantieklaar is en wat er eventueel nog vervangen of gerepareerd dient te worden. Hiervoor kun je dan direct een vervolgafspraak inplannen.

Zelf kun je ervoor zorgen dat het oliepeil in orde is en dat de bandenspanning klopt.

APK
Hoe zit het met de APK keuring van de auto? Verloopt deze niet net voor of tijdens de vakantie? Denk hier tijdig aan, zodat je niet vlak voor of zelfs tijdens de vakantie in de stress schiet. Niet in elke garage kun je dezelfde dag nog terecht, aangezien ook zij meer te doen hebben. En gestresst op vakantie is iets waar niemand op zit te wachten toch?

Veiligheid
Veiligheid staat boven alles, dus besteedt aandacht aan deze veiligheid. Essentiële onderdelen aan boord van de auto zijn een gevarendriehoek, veiligheidshesjes, een brandblusser en een verbanddoos. Ook een Europees ongevallenprotocol en een sleep- en startkabel zijn onmisbaar. Neem ook water en dekens mee, mocht je langdurig vast komen te staan in een opstopping. Zorg dat je al deze artikelen bij de hand hebt en leg deze dus niet onder alle bagage. Ga altijd goed uitgerust op weg en las tijdig rustmomenten in.

Flitspaal signalering op de navigatie verboden of niet?
Tegenwoordig is flitspaal signalering op je navigatie niet meer in elk land toegestaan. Ga je naar één van deze landen of rijd je door één of meerdere van deze landen heen? Zorg er dan voor dat je geen gebruik maakt van flitspaal signalering om een hoge boete te voorkomen. Want dit is geen leuk begin van je vakantie.

Het voordeel van geblindeerde ramen
Het laten blinderen van je autoruiten biedt diverse voordelen. Vooral in de zomer zorgen geblindeerde ruiten voor 99% vermindering van schadelijke UV straling. Dit zorgt er dus voor dat zowel jij en je passagiers als je interieur hier geen hinder van hebben. Daarnaast zorgt het laten tinten van je ramen er ook voor dat de inkijk van buiten naar binnen vermoeilijkt wordt. Met als gevolg dat eventuele inbrekers moeilijk kunnen zien of er iets interessants in de auto ligt, waardoor een eventuele inbraak vertraagd wordt.

Banden
Wanneer je gebruikmaakt van je auto om mee op vakantie te gaan, kun je er vanuit gaan dat de banden het zwaar te verduren krijgen. Zorg dus dat je van tevoren controleert of je banden over voldoende profiel beschikken. Check daarnaast ook of je nog beschikt over een reserveband en in wat voor staat deze verkeert en of je alle benodigdheden hebt om een eventuele band te vervangen.

Alles gecontroleerd en helemaal in orde? Dan rest ons verder niets dan jou een hele fijne vakantie toe te wensen!