Vervoer

Een boot kopen voor vakantie

Er zijn verschillende manieren om te reizen met een boot. Je kunt een cruise maken naar verschillende gebieden, je kunt een mooie boot huren en hiermee gaan varen, maar je kunt natuurlijk ook je eigen boot aanschaffen en hier regelmatig mee op reis gaan. Dit laatste is een stuk prijziger dan de andere opties maar als je een echte bootliefhebber bent, is deze investering voor vele leuke vakanties het zeker waard.

Gaan en staat waar je wilt

Wanneer je met je eigen boot op vakantie gaat, neem je je vakantiehuis eigenlijk overal mee naartoe. Je kunt echte vrijheid ervaren doordat je kunt gaan en staan waar je wilt. Leg je in een haven aan waar veel te zien is in de buurt, dan kun je altijd wat langer blijven. Ga je liever de volgende dag meteen op zoek naar een andere plek, dan is dat ook geen probleem. Wanneer je met een georganiseerde reis op een boot mee gaat, is dit niet mogelijk en zit je aan een vast schema vast. Slaap je liever niet meerdere dagen of weken op de boot, dan zijn er ook vele aanlegplekken te vinden waar je in een bungalow kunt overnachten. Maar het fijne aan met je eigen boot op vakantie gaan is dat je je overal helemaal thuis kunt voelen.

Voorbereiding bootvakantie

De voordelen van het op vakantie gaan met een eigen gekochte boot zijn dus wel duidelijk, maar waar moet je allemaal op letten voordat je vertrekt?

  • Let op een extra groene kaart wanneer je je boot met een trailer gaat vervoeren.
  • Is je boot goed verzekerd in alle gewenste vaargebieden?
  • Welke certificaten heb je nodig om in het buitenland te varen?
  • Zorg voor recente waterkaarten van de vaargebieden waar je naartoe gaat.
  • Blijf de weersvoorspellingen goed in de gaten houden.
  • Boek een plek in de gewenste jachthavens.
  • Zorg voor vertrek voor een grondige check van je boot

Wanneer je eenmaal je eigen boot hebt aangeschaft kun je er natuurlijk buiten de langere reizen en vakanties bijvoorbeeld door heel Europa, ook heerlijk weekendjes mee opuit in Nederland. Op deze manier zal de investering in een eigen boot zich zeker terugverdienen. Gebruik je je boot op een gegeven moment toch niet zo vaak meer, dan is het altijd mogelijk om de boot door te verkopen of te verhuren. En blijft namelijk veel vraag naar dit mooie vervoermiddel.