Spanje

Tips voor het kopen van een huis aan de Costa del Sol

Denk je al langer eraan om een huis te kopen in het buitenland, zodat je in de winterperiode alsnog van het lekkere weer kan genieten? De meeste Nederlanders richten zich dan op kust van Spanje. Het weer is een bepalende factor, maar ook de huizenmarkt in Spanje is zeer aantrekkelijk. Villa Nova Real Estate geeft een aantal tips waar je op kunt letten bij het kopen van een huis aan de Costa del Sol.

Een goede oriëntatie is belangrijk  

Net zoals je een huis gaat kopen in Nederland is de oriëntatie voor het kopen van een huis aan de Costa del Sol ook belangrijk. Doordat de cultuur in Spanje anders is dan in Nederland kiest men er ook vaak voor om eerst op zoek te gaan naar een goede Nederlandstalige makelaar. Deze is namelijk bekend met de huizenmarkt en daarnaast is tevens de kans op misverstanden door de taal weggenomen. Als eenmaal de juiste makelaar gevonden is kun je vervolgens samen op zoek naar de ideale woning. 

Vraag om een Nota Simple

De Nota Simple is een uittrekstel dat de huidige eigendomsakte van het plaatselijke eigendomsregister laat zien. Hierbij kun je details over de woning vinden die je wilt kopen, waaronder de huidige eigenaar. Hierdoor kun je dus ook controleren of je te maken hebt met de juiste persoon. Het kan nog weleens voorkomen dat iemand anders zich voordoet als de eigenaar van de woning. 

Laat koopovereenkomsten juist vertalen

Het komt regelmatig voor dat de een koopovereenkomst van Spaans naar het Nederlands wordt vertaald. Laat deze vertaling dan ook altijd nog een keer controleren. Het kan namelijk zijn dat in de Spaanse versie in een aantal punten zijn opgenomen die niet in de Nederlandse versie staan. Als zich er ooit een juridisch geschil voordat zal altijd de Spaanse versie als uitgangspunt worden genomen. Hiervoor kun je je advocaat of makelaar in Spanje vragen hier goed naar te kijken.